23 Temmuz 2012 Pazartesi

Barcelona ve İspanya

Son üç büyük turnuvayı kazanarak, kırılması güç bir rekora imza atan İspanya Milli takımının bu başarısının mimarının Barcelona olduğu artık her kesim tarafından kabul eden bir olgu. Peki gerçekten bu doğru mu?
Futbolda son 5-6 seneye Dünyada damgasını vuran iki takım var. Biri Barcelona diğeri ise İspanya Milli takımı. Yakaladıkları başarılarla da bu iki takım Dünyanın efsane takımları arasında yerlerini aldılar. Barça’nın oynadığı futbol, yakaladığı başarılar ve nihayetinde de İspanya takımının çoğunluğunu oluşturan Barcelona’lıların varlığı İspanya’nın başarısının sırrı olarak düşünüldü. Bu yazımda bunun ne kadar doğru olup olmadığına bakmak istedim.

Öncelikle Barça ve İspanya’nın ortak noktalarına bir bakalım;
·      
             Son altı senelik dilimde en üst seviyelerine ulaştılar
·         İki takımın da kimyasını oluşturan isimlerin başında Xavi, İniesta, Puyol gibi isimler geliyor
·     
       İki takım denilince de akla “Pas futbolu” dediğimiz oyun akla geliyor ve bu oyunun en önemli özellikleri arasında sürekli topa sahip olmak, savunma arkasına adam kaçırmak, kale önüne kadar inip gol yapmak, topu kaybeder kaybetmez rakip sahada yoğun pres yapıp topu hemen kapmak, savunmanın orta sahaya kadar çıktığı ve yaklaşık 30-40 metrelik bir alanda oynamak gibi özellikler sayılabilir.

İspanya ve Barcelona’nın oynadığı bu futbolun temelini kuşkusuz Runis Michels’in Total Futbolu oluşturuyor. Bu Total Futbol, İspanya sınırlarından önce Mihels ardından ise Cruff ile girdi. Van Gaal ve Rijkaard gibi isimlerle de perçinlendi. Pep Guardiola ile birlikte bir başka versiyon geçişi yaşayarak “tiki-taka” futboluna döndü. Kısaca Barça’nın futbol evrimini böyle özetleyebiliriz.

Peki Barça ile aynı oyunu oynayan İspanya bunun neresinde? İspanya’nın Milli seviyede bu total futbola ilgisi Barça’dan daha sonraki döneme rastlıyor. 90’lı yıllarla birlikte İspanya’daki bu dönüşüm başladı ve 90’ların sonu ile 2000’lerin başında ise bir organizasyona dönüştü. Bununla beraber İspanya bu dönüşümü tüm ülke seviyesine taşıdı ve onlar da bir başka yoldan bu “tiki-taka” futboluna ulaşmayı başardılar.

Bunları söyledikten sonra net olarak şunu söyleyebiliriz sanırım. İspanya, bu futbolu Barça sayesinde tanıdı ama Barça sayesinde bugünleri yaşamıyor. İspanyol futbol devrimi meyvelerini alt yaş düzeylerinde 90’ların sonunda vermeye başlamıştı zaten. 2000’lerin başında bu sürmüştü. 2006 yılında Aragones dönemine gelindiğinde ise zaten bu futbol epey olgunlaşmıştı. Bu noktada bir yanılsamanın önüne geçmek gerekecek. 

Bugün İspanya takımının kadrosunun en önemli unsurları olan; Pique, Puyol, Alba, Busquets, İniesta, Xavi, Villa, Fabregas, Pedro gibi yıldızlar olabilir ama 2008’de İspanya şampiyon olurken o takımda Barça’lılar; Xavi, Puyol, İniesta’dan fazlası değildi. Yani aslında Barça’nın İspanya’yı beslemesiyle birlikte, İspanya’nın Barça’yı beslediğini söyleyebiliriz. Barcelona’nın kadrosuna İspanya Milli takımına döndürme çabası da boş yere değil. Jordi Alba, David Villa, Cesc Fabregas transferlerini de bu açıdan değerlendirebiliriz.

İspanyollar, son 10-15 yılda her yaş düzeyinde bu futbolu zaten oynuyor. Kuşkusuz bu futbol son dönemde başta Guardiola olmak üzere, Aragones ve Del Bosque’nin de katkılarıyla en üst seviyesine ulaşmış olsa da uzun bir süredir alt yaşlarda bile bu oyunu oynayan bir İspanya’dan söz ediyoruz. Buna paralel olarak Barça için de benzer bir durum var. İspanya’nın diğer kulüpleri de Barça ve İspanya kadar olmasa da bu oyun tarzına alışkın ve uygulamaya çalışıyorlar.

İspanyol oyunu bir anda ortaya çıkmadı. Son 12 yılda 7 kez U19 şampiyonu olmuş bir ülkeden bahsediyoruz. Buralarda yetişen gençlerin bugün milli takım seviyesinde neler yaptıkları ortada.

O halde net olarak şunu ifade edebiliriz sanırım. Evet, İspanya’nın oyununda Barça’lıların yadsınamaz bir katkısı olduğu açık ama bu katkı olduğundan çok daha fazla gösterildiği düşüncesindeyim. Sanki tamamen Barça’lıların ürünüymüş gibi lanse edilmesi son derece yanlış. Barça, diğer kulüplerden daha fazla İspanya’yı besliyor. Alt yaş düzeylerinde de durum aynı ama bu Barça, İspanya’yı var ediyor anlamı taşımıyor. Kaldı ki daha önce söylediğim gibi tersine de bir durum söz konusu ve Barça’da İspanya’yı besliyor.

İspanya’nın oyunuyla Barcelona oyunu arasındaki en temel fark kuşkusuz Lionel Messi. Messi ile birlikte Barça’nın çok daha üretken ve golcü olduğu kesin. Böyle büyük bir yıldızı olmayan İspanya takımı ise bu eksikliği daha çok pas yapıp daha sağlam savunmada görüyor. Zaten kısa süreli olan turnuvalarda da savunmanın önemi büyük. Bu da İspanya Milli takımını başarıdan başarıya uçuruyor.


Sonuç olarak; Barcelona’nın İspanya efsanesine öncülük ettiği açık. Ancak bu efsaneyi sadece Barça’ya bağlamak hatta büyük ağırlığı Katalanlara vermek önemli bir hata olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder