17 Şubat 2012 Cuma

Iker Muniain: Bask’ın Messi’si



Bask Ülkesinin en sevdiği futbolcuların başında Iker Muniain geliyor. Bu sevginin altında yatan en önemli etkenlerin başında; Muniain’in daha 17 yaşını bile doldurmamışken A takımda oynaması ve yetenekleri ve oyun stiliyle Basklılar için Messi’ye benzetilmesi geliyor.

Bundan 2.5 sezon önce 30 Temmuz 2009’da Young Boys karşısında ilk kez Athletic formasını, henüz 16 yaş 7 ay 11 günlük giydi. Bundan bir hafta sonra rövanş maçında ise attığı golle kulüp tarihinin en genç gol atan oyuncusu oldu. Muniain’in rekorları bununla da bitmedi ve Espanyol karşısında forma giyip La Liga tarihinin en genç forma giyen oyuncusu oldu. 4 Ekim 2009 tarihinde 16 yaş 289 günlükken Valladolid karşısında attığı golle, La Liga’nın en genç gol atan oyuncusu rekorunu da ele geçirdi.

Athletic’deki üçüncü sezonunu geçiren Iker Muniain şuana kadar ligde takımının formasını 84 kez giydi ve dalyaya yaklaşıyor. Toplamda ise 112 kez Athletic forması giydi. İspanya U17 takım formasını 20 kez, U19 formasını 5 kez giyen Muniain halen formasını giydiği U21 formasını ise şuana kadar 10 kez giydi. Geçen yaz Avrupa Şampiyonu olan İspanya kadrosunda da en genç oyuncu olarak yer alan Muniain, birçok açıdan hem Athletic’in hem de İspanya’nın gözdesi haline geldi.

Orjin olarak sağ açık oynayan Muniain bu sezon bunun yanına forvet arkası oynama özelliklerini de ekledi. Yaptığı asistler, ara paslarıyla da bu anlamda çok özel bir oyuncu olduğunu gösterdi. Muniain’i bu yeteneklerinin dışında asıl farklı kılan ise müthiş hızı ve çabukluğu. Topu aldığında müthiş sürati ve tekniğiyle rakip savunmacıların yanından, arasından çok rahatlıkla geçip gidebiliyor. Bu özelliklerinin yanına şutları ve pasları gibi özellikleri de giderek geliştiren Muniain bu açıdan da Messi’nin yolunda ilerliyor diyebiliriz.

Henüz 1992 doğumlu olup, 19 yaşında olan bir oyuncunun La Liga gibi bir ligde üçüncü sezonunu geçirip 84 maç oynayan, 17 Avrupa Kupası maçı ve 38 ulusal maç yapan bir ismin dünya devlerinin iştahını kabartmaması da düşünülemezdi elbette.

İngilizlerin İspanyol sevdası bilindik bir durum malum. Tabi dünyanın en zengin kulüpleri olup da dünyanın en yetenekli gençlerinin yetiştiği İspanya’ya karşı böyle bakmamaları olanaksızdı. Man. Utd, Liverpool, Chelsea ve Arsenal’de Muniain’i transfer edebilmek için pusuya yatmış durumdalar. Barcelona ve Real Madrid’in de Muniain için dikkat kesildiğini düşündüğümüzde, önümüzdeki transfer gündemlerinde Muniain’in nereye ve hangi bedelle gideceği en büyük meraklardan biri olacak.

Athletic Bilbao’nun Muniain’i öyle kolay elden çıkarmayacağı da bir gerçek. Devlerin hangisinin daha çok isteyeceği ve daha büyük bir bedel ödeyeceği ise bu transferin gerçekleşmesini sağlayacak. Ancak özellikle Alex Ferguson’un Muniain’i çok istediği biliniyor ve bu nedenle Man. Utd. Bu transferi gerçekleştirme şansına daha fazla sahip gibi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder