22 Şubat 2014 Cumartesi

Dünya Kupasına Doğru İspanya: Kaleciler

Dünya Kupasına doğru zaman azalmaya başladı artık. Ülkelerin kadrolarını belirlemeleri açısından son üç aylık dilime de girilmiş oldu. Mayıs ayının ortalarında ilk kadrolar oluşturulacak. İspanya açısından da bu durum böyle söylenebilir. İspanya’nın elinde çok tecrübeli ve kaliteli oyunculardan kurulu bir kadro var. Özellikle bazı mevkilerde Del Bosque’nin çok fazla seçeneği ve karar vermesini zorlaştırıcı durumlar var. Üç ay kadar bir zaman olmuş olmasına ve bu süreçte sakatlık, form durumuna göre değişiklikler olabilecek olsa da ben şimdiden İspanya’nın elindeki kadroyu ve seçeneklerini değerlendirmeye çalışacağım. İlkyazım da kaleciler hakkında olacak.

IKER CASILLAS – Real Madrid



İspanya son üç büyük turnuvayı kazanarak kırılması güç bir başarı elde etti. Son iki Avrupa Şampiyonu ve Dünya Şampiyonu ünvanları bulunuyor. Uzun yıllardır da FIFA sıralamasının tepesindeler. Bu başarılar elde edilirken de İspanya kalesinde hep Iker Casillas vardı. Geçen sezon ortasında geçirdiği sakatlıktan dolayı uzun süre takımından ayrı kalmış, bu dönemde transfer edilen Diego Lopez de son derece iyi bir grafik ortaya koymuştu. Diego Lopez’in bu parlak performansı bu sezon başında da sürünce efsane kaleci Casillas, ligde formayı Diego Lopez’den alamadı. Casillas bu 1 yılı artık aşan süre içerisinde kupa ve şampiyonlar liginde Real Madrid kalesini korurken, İspanya Milli takımındaki yerini ise kaybetmedi. Del Bosque efsane kalecisine 1 numarayı emanet etmeye devam edecek. Bugün itibariyle 32 yaşında olan ve 152 kez Milli formayı giyen Casillas uzun süredir Real Madrid’de oynadığı maçlarda gol de yemeyerek eski günlerinden uzaklaşmadığının sinyallerini de veriyor. Tecrübesi ve yetenekleriyle kaptan İspanya için en önemli kozlardan biri olmaya devam edecek.

Yaş: 32
Boy: 1.85
Milli Maç Sayısı: 152

VICTOR VALDES - Barcelona



Yıllardır Barça kalesine layık görülmemiş olsa da kendisini sürekli geliştirmeyi başardı Valdes. Bazen kötü goller yiyor olsa da Barça kalesindeki deneyimiyle İspanya takımında, Del Bosque için 2 numaralı isim olarak karşımıza çıkıyor. Kuşkusuz Casillas, Neuer, Buffon seviyesinin altında da olsa, son derece tecrübeli ve iyi bir kaleci. Yine de önümüzdeki süreçte formunu korumak zorunda aksi takdirde bu sezon harika işler çıkaran Diego Lopez’in varlığı önemli bir tehdit. 32 yaşındaki Valdes 19 kez İspanya kalesini korudu.

Yaş: 32
Boy: 1.83
Milli Maç Sayısı: 19

PEPE REINA - Napoli



Uzun yıllar Liverpool kalesini koruduktan sonra bu sezon başında Rafa Benitez’in Napoli’sine kiralık giden Reina ilginç bir kaleci. Yenilmez golleri yiyen, çıkarılmaz denen topları çıkaran bir kaleci olarak ün salması da bundan. Ne var ki gününde olduğunda muhteşem bir kaleciye dönüştüğü kesin. 31 yaşındaki tecrübeli eldiven 31 defa İspanya kalesini korudu. Diego Lopez ve De Gea’nın varlığı O’nun adına da bir tehdit. Kaledeki yerini bu iki isimden birine de kaybedebilir. Ancak Del Bosque’nin kadro istikrarından yana tutumu Brezilya’da olma ihtimalini güçlendiriyor.

Yaş: 31
Boy: 1.88
Milli Maç Sayısı: 31

DIEGO LOPEZ – Real Madrid



Aslında yukarıda bahsettiğimiz üç isim son iki turnuvadaki kalecileriydi İspanya’nın. Onlardan birinin sakat yada çok ciddi bir sakatlık yaşamaması durumunda üç kaleci olma olasılıkları da güçlü. Ne var ki yadsınamaz bir Diego Lopez gerçeği de var. Real Madrid yedeklik günlerinden sonra Villarreal formasıyla önemli başarılara imza atan ve Milli takımın üçüncü kalecisi konumuna da yükselen Diego Lopez, Sevilla’dan geçen kış Real Madrid’e dönmüş ve Casillas’ın yokluğunda harika işler yaptı. Bu sezon da formunu sürdürüyor ve Casillas’a formayı vermedi. Bu yüksek form aslında O’nun Brezilya kadrosunda olmasını gerektiriyor ama Valdes ve Reina’nın da kötü durumda olmaması, Del Bosque’nin de istikrarı seven yapısı Lopez’in kadroda yer bulma şansını azaltıyor. 32 yaşına rağmen bugüne kadar sadece 1 kez milli oldu. Katıldığı tek büyük turnuvada 2009 Konfederasyonlar Kupası oldu. Elbette şansızlığı Casillas, Valdes ve Reina ile aynı yaşlarda olması.

Yaş: 32
Boy: 1.96
Milli Maç Sayısı: 1

DAVID DE GEA – Manchester United



Yeni jenerasyonun altın çocuğu De Gea.19 yaşında Atletico kalesini korumaya başlayan, burada yakaladığı önemli başarıların ardından 21 yaşında Old Trafford’un yolunu tutan M.United’ın kalesini devre alan De Gea, İspanya U17, U19, U21 takımlarında yaklaşık 6-7 yıldır düzenli ve oldukça da başarılı olarak forma giyiyor. Bu yaşta bu tecrübe bir kalecide olur mu oluyor işte. Ancak De Gea’da öndeki üç büyük kaleciden bir türlü sıyrılıp da Milli takım kalesine geçemedi. Manchester’da ilk dönemde yaşadığı zorlukları atlatan De Gea, artık çok daha tecrübeli ve kendine güvenli bir kaleci. Yetenekleri tartışılmaz. Henüz bir Casillas olacak diyemiyor olsak da İspanya kalesinin önümüzdeki 10 yılına talibi. 23 yaşındaki De Gea Milli takıma da davet edilmiş olmasına rağmen henüz kaleyi korumadı. Brezilya için de önünde yer alan çok tecrübeli 4 kaleciden, özellikle de Casillas-Reina-Valdes üçlüsünden birinin sakatlanmasını beklemesi gerekecek gibi görünüyor.

Yaş: 23
Boy: 1.92
Milli Maç Sayısı: 0

İspanya’nın şuan için milli takım seviyesindeki 5 kalecisi bu isimler. Bu 5 kaleciden 3 tanesi birden sakatlanır da İspanya bir üçüncü kaleci arayışına girerse kim bu son şansı elde edebilir diye de birkaç isimden daha kısaca bahsetmek istiyorum. Bu tabi çok büyük bir sürpriz olacaktır. Son yıllarda gösterdikleri performanslarla West Ham kalecisi Adrian, Olympiakos’lu Roberto, Espanyol’dan Kiko Casilla, Athletic’li Gorka Iraizoz, Valladolid’li Diego Marino ve Villarreal’in Atletico’dan kiraladığı kalecisi Sergio Asenjo isimleri arasından biri seçilebilir.


İspanya’nın çok önemli 5 kalecisi var. Bu isimlerin her biri herhangi bir Milli takımda 1 numaralı kaleci olacak seviyedeler. Bu da İspanya’nın en büyük şanslarından biri. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder