25 Şubat 2014 Salı

Dünya Kupasına Doğru İspanya: Defansif Orta Sahalar

İspanya’nın savunma göbeğinde çok önemli iki ismi olduğu gibi orta sahanın defansif yönünde oynayan de iki önemli ismi var. Barcelona’lı Sergio Busquets ve Real Madrid’li Xabi Alonso. Del Bosque’nin bu iki ismi genelde beraber tercih ettiğini düşündüğümüz zaman onların arkasında bekleyecek, kadroda yer alacak biri daha olacaktır. Burada Del Bosque’nin kaliteli birkaç alternatifi var.


XABI ALONSO – Real Madrid



Xabi Alonso, sadece İspanya’nın değil Dünyada bölgesinin en iyi birkaç isminden biri. Alonso, sadece takımının savunmasına yaptığı katkıyla açıklanabilecek bir isim değil. Alonso demek hücumun da nasıl hangi kalitede yapılacağının göstergesi demektir. Xabi Alonso’nun olmadığı dönemlerde Real Madrid’in çaptan düşmesinin anlamı da bu. Geçen sene yaşadığı uzun süreli sakatlığın ardından takıma döndü ve şuanda oldukça iyi durumda. Del Bosque’nin en son isteyeceği şeylerden biri Xabi’nin Brezilya’da sakatlık sorunu yaşaması olacaktır.

Yaş: 32
Boy: 1.83
Milli Maç Sayısı: 109
Gol Sayısı: 15

SERGIO BUSQUETS – Barcelona



Son 5 yıla damgasını vuran Barça efsanesinin en önemli parçalarından biridir Busquets. Aynı dönemde Dünya ve Avrupa Şampiyonu olan İspanya takımının da tabii ki tartışılmaz en önemli parçalarından biri oldu. Genç yaşında yakaladığı bu çıkış O’nu bölgesinin en iyilerinden biri yaptı. Özellikle Barça ve İspanya sisteminde aldığı sorumluluk çok değerli. Son iki sezonda olduğu gibi O da Barça’daki birçok oyuncu gibi eski formundan uzak görünse de Brezilya’ya kadar tekrar formunu yükseltecektir. Kuşkusuz Del Bosque için vazgeçilmezlerden biridir.

Yaş: 25
Boy: 1.89
Milli Maç Sayısı: 63
Gol Sayısı: 0

JAVI MARTINEZ – Bayern Münih



Barça’nın dönemi kapandı ve Bayern dönemi başladı futbolda. Geçen sezon bütün kupaları silip süpüren Bayern, bu sezon Guardiola ile beraber daha da sağlam ve etkili bir takıma dönüşmeye başladı. Javi Martinez geçen sezon Bayern’de önemli süreler alıp iyi işler yaptı ve takımın önemli parçalarından biri oldu. Bu sezon ise sakatlık sorunları özellikle ligin ilk yarısında O’nu formasından uzak tuttu. Şimdi sağlığı yerinde ve daha çok forma giyebiliyor. Martinez’in bu bölgede çok fazla rakibi olmasına rağmen son derece özel bir oyuncu. Athletic’deki son sezonunda savunma ortasında da forma giymiş olması, Martinez’i kadroya alacak Del Bosque için avantaj. Eğer Bayern’de forma şansı bulmaya devam eder ve en önemlisi sakatlık yaşamazsa Brezilya kadrosunda olması kuvvetli bir ihtimal.

Yaş: 25
Boy: 1.90
Milli Maç Sayısı: 14
Gol Sayısı: 0

JAVI GARCIA – Manchester City



Defansif orta saha için favorileri yukarıda yazdık. Bu isimler sağlıklı olduğu sürece kadroda kendilerine yer bulacak isimler. Onlardan birinin olmaması durumunda ise Del Bosque’nin birkaç alternatifi var. Bunlardan biri Javi Garcia. Benfica’dan geçen sezon M.City’e transfer olan Javi Garcia, özellikle bu sezon İngiliz ekibinde genelde yedek beklemek zorunda kalıyor. Şuan ki konumu iyi bir yedek. Savunmanın ortasında da oynayabilen iyi bir kesici Javi Garcia. Ancak bu kadar az forma giyerken Milli takımda düşünülme şansı çok da fazla değil. Yine de seçeneklerden biri O.

Yaş: 27
Boy: 1.85
Milli Maç Sayısı: 2
Gol Sayısı: 0

MARIO SUAREZ – Atletico Madrid



Del Bosque, Atletico’da iyi bir sezon geçiren Mario’yu bu sene milli takıma davet etti. Mario Suarez iyi bir defansif orta saha oyuncusu. Benim de beğendim bir isim Mario Suarez. Ne var ki İspanya gibi bir kadro içerisinde çok silik kalacağını düşünüyorum. Del Bosque için bir seçenek olsa ancak iyi bir yedek olacaktır. O’da Javi Garcia, Mata, Pique, Javi Martinez gibi 87-88 kuşağından biri isim.

Yaş: 27
Boy: 1.88
Milli Maç Sayısı: 2
Gol Sayısı: 0

ASIER ILLARRAMENDI – Real Madrid



Illarramendi, bu sezon başında Sociedad’dan yaklaşık 39 milyon euro gibi bir bedelle Real Madrid’e transfer olunca üzerinde önemli bir baskı meydana geldi. Kuşkusuz bu para yüksek bir bedel ancak İllarramendi de Alonso’dan doğacak boşluğa aday olabilecek önemli de bir yetenek. Uzun yıllar İspanya genç takımlarında başarılı olan Illarramendi, geçen sezonu da oldukça iyi geçirmişti. Real Madrid’de şimdilik genelde yedek olsa da son dönemde performansını artırmış görünüyor. Bunu sürdürebilir ve takıma daha çok girebilirse Del Bosque’nin O’nu seçebileceğini düşünüyorum.

Yaş: 23
Boy: 1.79
Milli Maç Sayısı: 0
Gol Sayısı: 0

BRUNO SORIANO – Villarreal



Villarreal’in kaptanı Bruno, Del Bosque’nin daha evvel birçok kez takımında yer verdiği bir isim olarak burada adının olması gerektiğini düşündüm. Villarreal’da uzun yıllardır aralıksız forma giyen çok istikrarlı ve iyi bir orta saha oyuncusudur Bruno. Bu sezon takımı da iyi gidiyor ve Bruno’da formda. Bu nedenle eğer ihtiyacı olursa Del Bosque’nin aklından geçebilecek isimlerden biridir.

Yaş: 29
Boy: 1.79
Milli Maç Sayısı: 4
Gol Sayısı: 0


Bu isimler dışında Del Bosque’nin bir başka ismi seçeceğini şimdilik düşünmüyorum. Swansea’den Canas, Athletic’dan Iturraspe, Valencia’dan Oriol Romeu gibi isimlerin sadece adından bahsedebiliriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder