20 Nisan 2010 Salı

David De Gea


Geleceğin Yıldızları köşemizin yeni konuğu David De Gea. Kimileri için İspanyol futbolunun yeni Casillas’ı, kimilerine göre yeni Van Der Saar.

Atletico Madrid’in 19 yaşındaki kalecisi, nam-ı değer “Van Der Gea”, bu sezon İspanya futbolunun bir başka yetenekli kalecisi Sergio Asenjo’dan formayı kapmasıyla tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Atletico taraftarının da büyük sevgisi ve sempatisine sahip bu yetenekli kaleciye biraz değinmemiz şart.

7 Kasım 1990 yılında Madrid’de doğan De Gea, 8 yaşında futbola Madrid’de kolej takımında başladı. 13 yaşında Atletico Madrid alt yapısına katılan David De Gea, yetenekleri ile kısa sürede kendini gösterdi. İspanya Genç milli takımlarının her yaş düzeyinde aranan kalecisi haline geldi. 2007 yılında İspanya’nın UEFA U-17 Şampiyonasını kazanmasında gösterdiği performansla katkısı büyüktü. Aynı yıl O’nun kalesini koruduğu İspanya U-17 takımı bu kez, FIFA 17 Yaş Altı Şampiyonasında finale çıktı ve penaltı atışları sonucu kupayı kaybetti.

Bir yaş küçük olmasına rağmen, o yıldan 19 Yaş altı takımına alınan, De Gea, 19 yaş altı milli takım formasını da tıpkı 17 Yaş altı takımında olduğu gibi 15 kez giydi. Geçen yıldan bu tarafa İspanya 21 Yaş Altı takımında, Atletico’dan takım arkadaşı Sergio Asenjo ile birlikte forma giyiyor.

De Gea’dan büyük bir çıkış bekleniyordu ancak bunun bu sezon olacağı düşünülüyor değildi elbette. Atletico, sezon başında kaleye Valladolid’in yıldız adayı kalecisi Asenjo’yu transfer etmişti. De Gea’da Roberto’nun ardından üçüncü kaleci olarak düşünülmüştü fakat Asenjo’nun sakatlanması, aynı dönemde Roberto’nun da sakat olması sebebiyle Şampiyonlar ligindeki Porto maçında kaleye geçti. Bundan birkaç maç oynadıktan sonra kaleyi Asenjo’ya tekrar devretse de kupada ve ligde ara ara forma şansı buldu. Flores’in takımın başına geçmesinin ardından ise De Gea, büyük rakibi Asenjo’nun elinden, gösterdiği performansla formayı kaptı ve ligin ikinci yarısından itibaren de çıkarmadı.

De Gea, 19 yaşında olmasına karşın, alt yaş düzeylerinde önemli mücadelelerde bulundu ve iyi bir deneyim kazandı. Bu tecrübe de zaten var olan özgüvenini daha da artırdı. 19 yaşında bir kaleci için fazlasıyla kendinden emin bir kaleci de ortaya çıkmış oldu. Kuşkusuz De Gea’ya bu özgüveni sağlayan ve koruduğu kalenin ağırlığını rahatlıkla kaldırmasını sağlayan en önemli faktör sahip olduğu yetenekler.

1.92 m boyu, bir kaleci açısından istenilen bir boy. Bunun yanı sıra uzun boyuna rağmen, ince yapısıyla son derece atletik, çevik bir kaleci De Gea. Müthiş reflekslere sahip olan De Gea sezgisi çok yüksek bir kaleci, nerede duracağını ve pozisyon alma beceri ve bilgisi de çok yüksek. O’nun için şimdilik üstünde durulabilecek tek eksiklik yan toplarda daha toy. Bundan da daha doğal hiçbir şey olamaz herhalde.

De Gea, Hollanda’nın efsane kalecisi Van Der Saar’a çok benziyor. Sadece fiziki görünümü dışında yetenekleriyle de O’na çok benziyor. Bir başka efsane isim Casillas’a da yaşadığı deneyimler açısından çok benziyor. Tabi bu anlamda yaşayacağı bir şansızlık da Casillas’ın henüz 28 yaşında bir kaleci olması ve O’na kaleyi emanet etmek için çok aceleci davranmayacağı.

İspanyollar, son 10-15 yıllık dönemde çok fazla kaleci yetiştirdiler. De Gea ise Casillas’dan sonra adını tarihe yazdırabilecek çapta bir kaleci. Atletico Madrid’in uzun yıllar ona sahip çıkabilmesi zor olacaktır. De Gea için M.United, Barcelona, Milan, Chelsea gibi takımların paraya kıyması önümüzdeki birkaç sene içinde bekleniyor.


Biz de; “Van Der Gea” yı takibe devam edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder