28 Haziran 2011 Salı

Futbolun Geleceği


Geleceğe dönük tespitler yapıp bunda yanılmamak güzel. 2007 yılında Futbolun geleceğinin İspanya’da olduğunu yazmıştım. Aradan geçen dört sene de İspanya hem Avrupa şampiyonu hem de Dünya şampiyonu oldu. İspanyol futbolunun geldiği bu noktaya benim dikkat çekme sebebim ise alt yapıdaki müthiş hareketti kuşkusuz. İşte İspanyol alt yapısı özellikle 90’lı yılların ortalarından başladığı gelişimi, 2000’lerde en üst seviyelere taşıdı ve 2008’den bu yana Dünya futbolunda zirve yaptı.


Kimilerine göre İspanya kadrosu müthiş bir jenerasyon yakaladı ve bunun meyvelerini yiyor. Benim de aralarında bulunduğum bazılarına göre ise bu durum daha sürecek. Yani tepede kalmaya devam edecekler. Nedeni ise elbette bundan 4 sene önce yazdığım alt yapıdan gelen yeni kuşaklar. İspanyol gençleri, ağabeylerinin izinde gidiyorlar ve ben bu yazımda gelecek 10-15 yıla damgasını vuracak, İspanyol gençlerinden bahsetmek istiyorum.

İspanya, geçtiğimiz günlerde U19 Avrupa şampiyonu oldu. Haziran ayında ise U21 Avrupa şampiyonu oldu. Çoğunluğunu 88-89 ve 90 jenerasyonundan gençlerden oluşan bu takım, Avrupa’lı çağdaşlarının çok üstündeydi. Uzun seneler sonra U21 düzeyinde de şampiyon olunması, kuşkusuz İspanya adına çok sevindiriciydi. Geçen sene İspanya dünya şampiyonu olurken, U19 ve U17 takımları büyük favori oldukları Avrupa şampiyonlarında finalde rakiplerine mağlup olmuşlardı. Bu sene ise U19 takımı yine rakiplerini sürklase ederek Avrupa şampiyonluğuna yürüdü. Hem de ekibin çok önemli 6 futbolcusu FIFA U20 nedeniyle takımda yer almamasına karşın bunu başardılar. Bir önceki yılda da yine U19’lar Avrupa şampiyonu olurken, U17 takımı Dünya üçüncüsü olmuştu. Aşağıda U17, U19, U20 ve U21 düzeyinde son 10 senede alınan dereceleri bulacaksınız.

U17 - UEFA
2002 – Dördüncü
2003 – İkinci
2004 – İkinci
2006 – Üçüncü
2007 – Şampiyon
2008 – Şampiyon
2010 – İkinci
U17 – FIFA
2003 – İkinci
2007 – İkinci
2009 – Üçüncü
U19 – UEFA
2002 – Şampiyon
2004 – Şampiyon
2006 – Şampiyon
2007 – Şampiyon
2010 – İkinci
2011 - Şampiyon
İspanya geçen yıl Dünya şampiyonu olurken, U17 ve U19 düzeyinde de açık favori olmasına karşın finalde maçlarını kaybetmişti. Bu yıl ise U21 Avrupa şampiyonu oldular. Bugünlerde devam eden U19 Avrupa şampiyonasında ise adeta şov yapıyorlar ve şampiyonluğa doğru koşuyorlar. Kısa bir süre sonra da FIFA U20’nin en önemli favorilerinden biri durumundalar.

Dünya şampiyonu olan İspanya kadrosunun, kupadaki en genç takımlardan biri olduğunu hatırlatmakta fayda var. Geçen yaz ki kadroda; Pique, Fabregas, Busquets, Mata, Javi Martinez, Pedro gibi 1987 sonrası doğumlu oyuncular yer alıyordu. Yine kadrodaki birçok oyuncu da 25-26 yaşlarındaydı.
İspanya’nın gelecekte Dünya futbolunda bir numara olarak devam etmesini sağlayacak jenerasyonlarına 1989 doğumlu oyunculardan itibaren başlayalım.

1989 Jenerasyonu
Geçtiğimiz günlerde Avrupa U21 şampiyonu olan İspanya takımının esasını bu ekip oluşturuyor. 89 kuşağı 2006 yılında Avrupa U-17 şampiyonasında üçüncü olmuş, 2008 yılındaki UEFA U-19 şampiyonasında grupta elenmişti. Aynı jenerasyon 2009 yılındaki FIFA U-20’de ise hayli şansız bir şekilde ikinci turda elenmişti.

SERGIO ASENJO
Bu kuşağın en çok dikkat çeken isimlerinin başında kaleci Sergio Asenjo geliyor. Valladolid’de parlayan sonrasında Atletico’ya transfer olan Asenjo her ne kadar son iki sezondur sakatlıklar yüzünden oynayamasa da İspanyolların çok şey bekledikleri kalecilerin başında geliyor.

CESAR AZPILICUETA
Bu jenerasyonun yıldızlarından biri de Cesar Azpilicueta. 88’lilerle de forma giymiş bir isim olan Azplicueta, Osasuna formasıyla La Liga’da uzun süre mücadele etmiş, geçen sezon başında ise Marsilya’ya transfer olmuştu. İspanya’nın Dünya Kupasındaki 30 kişilik ön kadrosunda da yer almayı başarmış, çok önemli bir sağbek.

JOSE ANGEL
Bugünlerde adı Barcelona ve Roma ile anılan, Sporting Gijon’un solbeki Jose Angel’de 89 jenerasyonunda dikkat çekmeyi başarmış bir başka isim. Şampiyon olan 21 yaş altı takımının kadrosunda da yer alan Jose Angel, FIFA U20 takımında da çok başarılı bir performans göstermişti. Sporting formasını ise kendisinden bir yaş büyük olan Canella’dan zaman zaman almayı başaran Jose Angel, İspanya’nın gelecekteki en önemli solbeklerinden biri olması bekleniyor. Jose Angel bu yaz Roma tarafından transfer edildi.

DIDAC VILA
Didac Vila ismi birçok kişi için tanıdık. Espanyol formasını uzunca bir süredir giyen Didac Vila, geçen sezonun ortasında Milan’a transfer olmuştu. Bu sezon Espanyol’da tekrar kiralık olarak oynayacak olan Didac, U-21 şampiyonasında gösterdiği performansla dikkat çekti. Gerek savunması gerekse de hücuma desteğiyle önemli bir solbek olacağından şüphe yok.
ALBERTO BOTIA
89 jenerasyonun en önemli savunma oyuncusu olarak Botia göründü. Barcelona alt yapısından yetişen Alberto Botia, 2009-2010 sezonunda Sporting Gijon’da kiralık olarak forma giymiş, geçen sezon ise bu takıma transfer olmuştu. 1.90 boyundaki Alberto Botia, gerek FIFA U-20’de, gerekse bu sezon ki U-21 şampiyonasında çok başarılı bir grafik çizdi. Sporting formasıyla iki sezonda 54 maçta forma giydi.
ALVARO DOMINGUEZ
89 doğumlu İspanyolların bir başka yetenekli savunma oyuncusu da Alvaro Dominguez. Atletico Madrid’de iki sezondur forma giyen Alvaro Dominguez, özellikle bundan önceki sezon yakaladığı formla çok gözde hale gelmişti. Yine de yetenekli savunmacı hem Atletico Madrid için hem de gelecekte İspanya Milli takımı için önemli bir isim haline gelecek. Solbek oynayabilme özelliğine de sahip.
VICTOR RUIZ
Son iki sezonun en başarılı isimlerinden biri de Espanyol alt yapısından yetişen Victor Ruiz. Çok başarılı iki sezonun ardından O da Didac gibi sezon ortasında İtalya’ya transfer olmuştu. Napoli tarafından transfer edilen Victor Ruiz kendisinden çok şey beklenen savunmacılardan biri.
MIKEL SAN JOSE
Athletic Bilbao’dan yetişen Mikel San Jose, 2007 yılında Liverpool’a transfer olmuştu. Liverpool alt yapısında geçirdiği iki sezonun ardından ise 2009 yılında Athletic’e geri dönmüştü. İlk yıl kiralık oynana San Jose, geçtiğimiz sezon ise bonservisiyle birlikte Bask ekibinde yer aldı. İki sezonda 56 maça çıkan San Jose 89 jenerasyonun en yetenekli isimleri arasında dikkat çekiyor.
ANDREU FONTAS
1989 doğumlu isimler arasında Barcelona forması giyen Fontas’dan da bahsetmek gerekir. Barcelona formasını zaman zaman giyen Fontas, savunmanın her yerinde oynayabilmesi hatta orta sahada defansif olarak forma giyebiliyor. Fontas bu jenerasyonun dikkat çeken oyuncularından biri.
DANI PAREJO
1989 jenerasyonun bir parçası da Dani Parejo. Real Madrid alt yapısından yetişen, sonrasında Getafe’ye transfer olan Parejo gösterdiği başarının ardından bu sezonda Valencia’ya transfer oldu. 2007 yılında 88’lilerin takımında U-17 şampiyonluğunu attığı frikik golüyle getiren Parejo, bu yaz da U-21 takımıyla şampiyonluk yaşadı. Parejo orta sahanın ortasında hem savunmada hem de hücumda önemli bir silah ve çok iyi bir orta saha oyuncusu.
ANDER HERRERA
89 jenerasyonun en önemli isimlerinin başında Ander Herrera geliyor. 2009 yılında U-20 takımında çok başarılı bir performans göstermişti. Bu sezon şampiyon olan U-21 takımının da yıldızlarından biriydi. Real Zaragoza formasıyla iki sezondur kendisinden beklenen çıkışı yapamamış olsa da Milli takımlar seviyesinde çok başarılı oldu. Önümüzdeki sezondan itibaren Athletic Bilbao forması giyecek olan Ander Herrera’nın gelecekte İspanya Milli takımının en önemli parçalarından biri olması bekleniyor. Müthiş top tekniği, ara pasları sürekli ileriyi düşünen oyun anlayışı ve mücadeleci yapısıyla çok aranacak bir orta saha oyuncusu. Arsenal’in de bir dönem transfer listesinde yer almıştı. Birkaç yıl içinde çok daha fazlasını verebileceğini düşünüyorum.
1990 Jenerasyonu
90 kuşağı da yine birçok başarıya imza attı. 2007 yılında UEFA U-17 şampiyonu olan İspanyol takımı, aynı yıl katıldığı FIFA U-17’de finale kadar çıkmış ve Bojan’sız çıktıkları final maçında Nijerya’ya penaltı atışlarıyla elenmişti. 2009 yılında ise UEFA U-19’da gruplarda elenmişlerdi. 90 kuşağından birkaç oyuncu bu yaz U-21 şampiyonu olan takımın bir parçasıydılar.
DAVID DE GEA
Bu jenerasyonun Bojan Krkic ile birlikte kuşkusuz en önemli parçası. Özellikle U-17 seviyesinde alınan başarıların mimarlarından biriydi. 18 yaşında kalesini devraldığı Atletico Madrid’de gösterdiği harika performansla Dünyanın en yetenekli kalecilerinin en önlerinde yer almayı başardı. Genç yaşına rağmen müthiş bir olgunluk ve yeteneğe sahip olan De Gea, bugünlerde M. United’a transfer olma hazırlığında. 20 yaşında Dünyanın en büyük birkaç takımından birinin kalesini koruyacak. Casillas sonrası İspanya kalesi O’na emanet olacak.
IGNACIO CAMACHO
90 kuşağının en önemli isimlerinden biri olan Camacho bu yaş düzeyinde takımlarının kaptanlığını yaptı. Atletico Madrid’den geçen sezon Malaga’ya transfer olan Camacho yeni bir Albelda olarak İspanyol futboluna hizmet verecek.
FRAN MERIDA
90 Jenerasyonunda Bojan ve De Gea’dan sonra en önemli yıldız isim Fran Merida’idi. Tıpkı Cesc Fabregas gibi Barça’dan Arsenal’e transfer olan Fran Merida, Arsenal’da istediğini tam bulamadı ve kadroya girmekte zorlandı. Bunun üzerine Atletico Madrid’e geçen sezon transfer olan Fran, Atletico’da da bekleneni verememiş olsa da önemli bir yetenek ve ilerde adından yine çok söz ettirebilir.
BOJAN KRKIC
Çok erken yıldızını parlatan bir isim Bojan Krkic. Kendisinden büyüklerle beraber birçok kez turnuvalara çıkmış, şampiyonluklar gol krallıkları yaşamış, 17 yaşında Barcelona formasıyla en genç gol atan isim olmayı başarmış büyük bir yıldız adayı. Son iki sezonda istenilen seviyeye gelememiş olan Bojan Krkic geçtiğimiz günlerde Roma’ya transfer oldu. Ancak Barça koyduğu maddelerle O’ndan henüz vazgeçmediğini gösteriyor. İspanya’nın önemli golcüleri arasında yer almaya devam etmesi beklentisi hala çok yüksek.
DANI AQUINO
90 jenerasyonu diğer kuşaklara göre daha çok başarı ve kupa kazanmış olsa da yıldız adayı gençlerin kendilerinden beklenen patlamayı yapmakta zorlandığı bir jenerasyon olduğu muhakkak. Yine 90 kuşağının erken yaşta yıldız olmayı başarmış bir ismi de Aquino. Murcia forması giyen yetenekli oyuncu her ne kadar beklenen seviyelere gelememiş olsa da önemli bir yetenek ve tekrar yıldızlaştığını görmek mümkün.
1991 Jenerasyonu
1991 jenerasyonu da büyük başarılara imza atmış bir ekibi barındırıyor. 2008 yılında Türkiye’de U-17 şampiyonu olan takım, 2010 yılında ise U-19’da harika işlere imza atmış ama finalde beklenmedik bir şekilde ev sahibi Fransa’ya kaybetmişti. Yine de barındırdığı yeteneklerle çok önemli bir kuşak. Önümüzdeki ay FIFA U-20 takımının önemli bir kısmını oluşturacak olan bu jenerasyon İspanya’nın altın kuşaklarından biri.
MARTIN MONTOYA
1991 kuşağında dikkat çeken ve hem U17 şampiyonluğunda hem de U19 ikinciliğinde dikkat çeken Martin Montoya, bu sezonda U21 şampiyonluğunda yıldızlaşan isimler arasındaydı. Barcelona alt yapısının yetiştirdiği önemli yıldızlardan biri olan Montoya, savunmanın sağında oynuyor ve kanadı tümüyle çok etkin bir biçimde kullanıyor. Gelecekte Sergio Ramos’dan sonra sağbek pozisyonunu almak için en önemli adaylardan biri.
JORGE PULIDO
1991 jenerasyonun önemli isimlerinden biri de Pulido. Atletico Madrid’de gelecek sezon A takımda yer alacak olan Pulido, önümüzdeki ay oynanacak FIFA U-20’de de İspanya takımının en önemli kozlarından biri olacak. Savunmanın ortasında oynayan Pulido, liderlik özellikleri, sezgisi ve çabukluğuyla öne çıkıyor.
MARC BARTRA
Barcelona alt yapısının bir başka ürünü olan Marc Bartra, zaman zaman Barcelona A takımında da forma giymiş önemli bir yetenek. Pulido ile birlikte savunmanın ortasında önemli başarılara imza atan Bartra, bu sezon Barcelona Atletic’de çok başarılı bir yıl geçirdi. Gelecek ay FIFA U-20 takımında da yer alacak olan Bartra, savunmanın sağında da oynayabiliyor.
HUGO MALLO
İki sezondur Celta A takımında forma giyen ve başarılarıyla dikkat çeken bir başka isim de Hugo Mallo. O da bir sağbek. Önemli rakipleri var ama O da gelecekte İspanya formasını giyebilecek bir oyuncu. Kolombiya’da başlayacak olan FIFA U20’de İspanya kadrosunda yer alacak.
CARLES PLANAS
Barcelona’nın La Masia’sı birçok kuşakta İspanya Milli takımını besliyor. 92’lilerde olduğu gibi 91’lilerde de savunmanın neredeyse tamamını Barça’lılar oluşturuyor. Solbek Planas’da bu fabrikanın bir başka ürünü. 91 jenerasyonunun U17 ve U19 başarılarında önemli rol üstlenmişti. Barcelona Atletic formasıyla geçtiğimiz yılı hayli başarılı geçirdi.
ORIOL ROMEU
Barça’nın bir başka yıldız adayı da Oriol Romeu. 1991 doğumlu olan Romeu, iki yıl önce 89 jenerasyonu içerisinde FIFA U-20’de oynamış bir isim. 2008’de şampiyon olan U17 takımı ve 2010’da final oynayan U19 takımının en önemli isimlerinden biriydi. Muhtemelen bir ay sonraki FIFA U-20’de de takımın bir parçası olacak ve ikinci kez FIFA U-20’de mücadele edecek. Savunmanın önünde oynayan bitmek tükenmek bir enerjiye sahip olan Romeu, ikili mücadelelerdeki başarısı ve yetenekleriyle kendisinden 3 yaş büyük Javi Martinez’e çok benziyor. Bu bölgede Busquets ve Javi Martinez’e ilerde önemli bir rakip olması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde bu genç yeteneğin Chelsea’ye transfer olduğu duyuruldu.
THIAGO ALCANTARA
Kuşkusuz bu jenerasyonun en önemli yıldızı Thiago. Barcelona alt yapısından yetişen, eski Brezilyalı futbolcu Mazinho’nun oğlu olan Thiago Alcantara’nın annesi ise bir Katalan. 2008’de takımın şampiyon olmasında çok büyük bir rolü olan Thiago, 2010’da U19 şampiyonasında gelen finalde ise yine büyük bir performans göstermişti. Geçen hafta şampiyon olan U21 takımında da yine gösterdiği performansla geleceğin Xavi’si olacağının tekrar altını kalın bir biçimde çizdi. Yetenekleri baş döndürücü ve eğer Xavi’den öğreneceklerini düşününce büyük bir yıldız olacağından şüphe yok. Son birkaç ayda büyük bir değer kazanan Thiago, yaz kampında oynadığı maçlardaki futbolu ve attığı gollerle bu sezon hem Barcelona hem de Milli takımı için önemli bir isim haline gelecek.
SERGIO CANALES
Canales ismi de yine Thiago ile birlikte bu takımda en çok duyulan isimlerden biriydi. Racing Santander’de gösterdiği performansla ve attığı gollerle yıldızı parlamış, geçen sezonun başında ise Real Madrid’e transfer olmuştu. Geçirdiği sakatlıktan sonra ise Mourinho tarafından fazla şans verilmemesi yıldızının her ne kadar biraz sönmesine neden olsa da yetenekli oyuncu önemli bir yıldız adayı. Önümüzdeki hafta başlayacak FIFA U20’de göstereceği performansla tekrar gözde haline gelebilir. Bu da takımının şampiyonluğa ulaşmasına katkı sağlayacaktır. Önümüzdeki iki sezon Valencia’da kiralık olarak forma giyecek.
DANI PACHECO
1991 jenerasyonun en önemli isimlerinden biri de Dani Pacheco. Barcelona alt yapısından yetişen yetenekli oyuncu, 2007 yılında henüz 16 yaşıdayken Fabregas ve Fran Merida’nın yolundan giderek Ada’ya Liverpool’a transfer oldu. Liverpool’un bu sezon A takımında 12 numarasıyla yer alan genç oyuncu kadroda çok şans bulamayınca ligin ikinci yarısında Norwich’e kiralandı. Geçen sezon ki UEFA U-19’un yıldızı ve gol kralı olan Pacheco hücumun sol kanadında oynuyor ve önemli bir yıldız adayı. Pacheco’da FIFA U20’de İspanya’nın en önemli kozlarından biri olacak.
1992 Jenerasyonu
1992 jenerasyonu 2009’da UEFA U-17’de gruptan çıkamamasına rağmen, aynı yıl FIFA U-17’yi üçüncü bitirmişti. Önümüzdeki günlerde UEFA U-19 şampiyonasında oynayacak olan ekibin bazı parçaları ise FIFA U-20’de yer alacak.
MARC MUNIESA
Muniesa, 92 kuşağının en önemli isimlerinden biri. Yine bir Barça La Masia ürünü olan Muniesa, yeni bir Puyol olması bekleniyor. Müthiş mücadeleci olan ve yüreğini ortaya koyarak oynayan, bu açından da Puyol’a çok benzetilen Muniesa, 2009 Mayısında 17 yaşında Barcelona forması giydi. Barça B takımının yıldızlarından olan Muniesa, İspanyol milli takımlarının da yıldızlarından biri.
DANI CARVAJAL
Dani Carvajal özellikle son U19 Avrupa şampiyonasındaki performansıyla dikkat çekti. Sağ bek olarak oynayan Carvajal, Real Madrid’de forma giyiyor. Özellikle hücum bindirmeleri bir harika olan Carvajal çok hızlı bir bek. Yüksek top tekniğiyle bu hızı birleşince kanattan müthiş patlamalar yapıyor. Gelecekte Ramos’a iyi bir alternatif olacağı hatta Ramos’un stopere geçmesiyle, Real Madrid’in ve İspanya’nın sağ beki olabileceğini düşünüyorum.
SERGI GOMEZ
Sergi Gomez’de savunma ortasında oynayan ve Barça’dan yetişen bir başka isim. Muniesa ile birlikte bu jenerasyonun en önemli savunmacısı. İstikrarı ve yetenekleriyle gelecekte iyi bir savunma oyuncusu olması bekleniyor. UEFA U19’da İspanya takımıyla izlediğimiz oyuncu oldukça sağlam bir savunmacı.
JORDI AMAT
1992 doğumlu oyuncular arasında takımında en çok forma giyenlerin başında Amat geliyor. Espanyol formasıyla geçen sezon 32 maça çıkan Jordi Amat 19 yaşına yeni girmiş bir oyuncu için hayli deneyimli hale geldi. Savunmanın ortasında yer alan başarılı oyuncu önemli yetenekler arasında.
IGNASI MIQUEL
Arsenal’in İspanyol özellikle de Katalan oyunculara olan ilgisi biliniyor. Fabregas ve Fran Merida’nın ardından Londra temsilcisinin yolunu tutmuş bir başka Katalan da Ignasi Miquel. 16 yaşında Arsenal’e giden Miquel, Arsenal B takımının da kaptanı. Özellikle kupa maçlarında Arsenal forması giyen Miquel, sol ayaklı bir stoper olmasıyla dikkat çekiyor. Uzun boyu ve fiziği, yüksek top tekniği, hava hakimiyeti, özgüveni ve soğukkanlılığıyla Pique’ye çok benzetiliyor. UEFA U19 şampiyonasında izlediğimiz oyuncu gerçekten büyüleyici.
KOKE
Bu jenerasyonun önemli isimlerinden biri de Koke. Bu sezon Atletico Madrid formasını birçok maçta giyen Koke, orta sahanın ortasında dinamik görüntüsüyle dikkat çekiyor. Maç boyunca bitmeyen bir enerjiye sahip, uzaktan şut atabilen ve Ruben Baraja’ya benzerliğiyle dikkat çeken bir orta saha oyuncusu.
JAVI ESPINOSA
Yeni bir İniesta olacak denen Javi Espinosa’da Barcelona alt yapısından bir isim. İki sezon önce FIFA U-17’de İspanya forması giyen Barcelona Atletic oyuncusu top tekniği ve yetenekleriyle önemli bir oyuncu olmaya aday. Her ne kadar kendi yaş düzeylerinde çok parlayamamış olsa da oynadığı bölgede çok değerli oyuncuların olması, O’nu biraz geri plana itmiş görünse de gelecekte potansiyelini ortaya daha çok çıkarması bekleniyor.
RUBEN PARDO
İspanya’nın 92 jenerasyonunda çok önemli orta saha oyuncuları var. Koke ve Sergi Roberto’nun FIFA U-20’de olması nedeniyle, U19 Avrupa şampiyonasında orta sahada istediğimiz Ruben Pardo oyunu iki yönüyle oynayabilen, enerjisini maç boyunca kaybetmeyen, derinlemesine ve çok iyi uzun toplar kullanabilen önemli bir yetenek. Hücumdaki bu özelliklerinin yanı sıra takım savunmasına katkısı da çok önemli. Real Sociedad’lı futbolcu turnuvanın yıldızları arasındaydı ve geleceğinin iyi olacağı görüşündeyim.
IKER MUNIAIN
1992’li oyuncular arasında belki de en şanslılarından biri Muniain. Caparros gibi bir teknik adamla çalışmanın avantajıyla 16 yaşında La Liga forması giymeye başladı. Genelde sol tarafta oynayan yetenekli oyuncu, özellikle süratiyle dikkat çekiyor. U-21 şampiyonu olan takımın da ilk 11 oyuncusu olan Muniain yapacağı aşamayla büyük bir yıldız olabilir.
PABLO SARABIA
Bu kuşağın bir başka yıldız ismi de Sarabia. Real Madrid alt yapısından yetişen ve R.Madrid Castilla forması giyen Sarabia, Mourinho tarafından Auxerre ile oynanan ş.ligi maçında da kadroda yer almıştı. Hem sol açık hem de sağ açık oynayan ve mükemmel bir tekniğe sahip olan Sarabia, gerek İspanya genç milli takımlarında gerekse Real Madrid alt yapısında attığı goller ve yaptığı asistlerle büyük bir yıldızın izlerini gösterdi. Beklentiler O’nun çok büyük bir oyuncu olması yönünde. Bu yaz Getafe’ye transfer olan genç yetenek, U19’da gösterdiği performansla büyülüyor. Bu sezon La Liga’da adından söz ettireceğini ve satın alma opsiyonunu elinde bulunduran Real Madrid’e dönmesini bekliyorum.
BORJA GONZALEZ
Atletico’nun alt yapısından yetişen bir başka yetenek de Borja. FIFA U-17’de 2009’de gol kralı olan ve çok başarılı maçlar çıkaran Borja, güçlü fiziği ve vuruş kabiliyetiyle öne çıkıyor. Geçtiğimiz sezon yaşadığı sakatlık gelişimini etkilemiş olsa da İspanya için yeni bir Julio Salinas olabilir.
ALVARO MORATA
Real Madrid’in yine beklentilerinin yüksek olduğu bir oyuncu da Morata. Bu sezon Mourinho tarafından zaman zaman kadroda yer bulan Morata, Castilla’da attığı gollerle dikkat çekiyor. Uzun boyu ve golcülüğüyle Morientes’e benzetilen Alvaro Morata, İspanya takımının 92 kuşağındaki en önemli golcüsü durumunda. Kısa bir süre önce sonra eren Avrupa U19 şampiyonasında da attığı 6 golle gol kralı olmayı başardı.
ISCO
Her yönüyle büyük bir yıldız olacağını gösteren bir isim Isco. Valencia’nın genç yıldızı iki sezondur Emery tarafından ara sıra oynatılsa da bence yeterli şansı alabilmiş değil. Buna karşın oynadığı dönemde İspanya U17 ve U19 takımının en önemli yıldızı olan Isco, önümüzdeki ay FIFA U-20’de İspanya’yı şampiyon yapmaya çalışacak. İkinci forvet gibi oynayan Isco, baş döndürücü yeteneklere sahip. İspanyol futbolunun merakla beklediği “On” numara olması bekleniyor. Benim de İspanya’nın gençleri arasında en çok beğendiğim isim. Isco’da bu yaz sözleşmesindeki 6 milyon € karşılığında gidebilir maddesi nedeniyle Valencia’dan ayrıldı ve Malaga’ya transfer oldu.
1993 Jenerasyonu
ADRIAN ORTOLA
İspanya’nın 93 kuşağının en önemli kalecisi Adrian Ortola. Villarreal forması giyen kaleci, De Gea’dan sonra İspanya alt yapısındaki en yetenekli ikinci kaleci olarak gösteriliyor. Önümüzdeki ay oynanacak UEFA U-19 turnuvasında İspanya kalesinde de yer alacak olan Ortola geçen yaz finale yükselen İspanya U17 takımında çok başarılı bir grafik çizmişti.
JONAS RAMALHO
Angola asıllı bir Basklı olan Ramalho, Athletic forması giyen ilk siyah oyuncu olarak adını duyurdu. Caparros’un zaman zaman kadroya aldığı yetenekli savunma oyuncusu, sağlam ve güvenilir duruşuyla gelecekte çok başarılı bir defans oyuncusu olacağının sinyallerini taşıyor.
DERIK OSEDE
Ramalho’nun savunmadak partneri ise Real Madrid’li Derik Osede. Geçen yaz sakatlığı nedeniyle U17 şampiyonasında oynayamayan Osede, savaşçı ve güçlü bir savunma oyuncusu. Geleceği parlak isimlerden biri.
SUSO
İki sezon önce Cadiz’den Liverpool’a transfer olan Suso Fernandez İspanya’nın gelecekteki Xavi adaylarının başında geliyor. Liverpool, Barcelona ve Real Madrid’i saf dışı bırakarak bu yeteneği Ada’ya götürmeyi başarmıştı. Ada’da adından çok sık söz edilen Suso Fernandez, müthiş top tekniği, üstün oyun zekası ve harika paslarıyla İspanyol futbolunun gelecekteki en önemli yıldızlarından biri olmaya aday.
JUANMI
Malaga formasıyla bu sezon birçok maçta forma giyen Juanmi, 1993 jenerasyonunun en önemli yıldızlarından biri. Forvet olan Juanmi, kısa boylu ve çok çabuk bir oyuncu. Ceza sahası içinde çok etkili olan Juanmi U19 takımıyla şu sıralar İspanya forması giyiyor.
JESE RODRIGUEZ
Real Madrid’in bir Ronaldo’su var. Fakat alt yapıdan yeni bir Ronaldo geliyor. Stili, hızı, çabukluğu, çalımları, şutlarıyla Jese Rodriguez, Ronaldo’ya çok benziyor. Geçen yaz UEFA U-17’de İspanya’yı sırtlayan isimlerin başında gelen ve harika maçlar çıkaran Jese Rodriguez’den Real Madrid’in beklentileri çok yüksek. Büyük bir yıldız olmasına kesin gözüyle bakılan bu yeteneği Real Madrid, diğer dünya devlerine kaptırmamak için sözleşmesini uzattı. Jese’li 93 jenerasyonun önümüzdeki yıl ki UEFA U-19 ve 2013’de Türkiye’de yapılacak FIFA U-20’de İspanya’yı en büyük favori haline getirecek.
RAFINHA
Son zamanlarda adından çok söz edilen bir isim Thiago Alcantara. Bu büyük yeteneğin, kendisinden iki yaş küçük kardeşi Rafael Alcantara ise Barcelona alt yapısında gösterdiği performansla dikkat çekiyor. Geçen yaz sakatlığı nedeniyle U-17’de takımdaki yerini alamayan Rafinha, bu yaz yapılacak U-19 kadrosunda yer alacak. Ağabeyine göre daha golcü olan Rafinha yine ağabeyinden daha güçlü bir fiziğe sahip.
PACO ALCACER
İspanyol futbolunun golcü konusunda, en azından orta sahaya göre daha az üretken olduğunu söyleyebiliriz. Aranan golcü ise yeni David Villa olarak lanse edilen Paco Alcacer. Büyük bir golcü olacağından şüphe yok. İspanya U17 takımıyla çıktığı 13 maçta 15 gol atan Paco, geçen yaz yapılan U17’nin açık ara gol kralı olmuştu. Bu yaz U19 takımında özellikle de final maçında attığı iki golle golcülüğünü konuşturan Paco, bir golcü de aranan bütün özelliklere sahip. Valencia B takımıyla çıktığı 64 maçta 37 gol atan Paco Alcacer, önümüzdeki yıl Valencia takımında da daha çok forma giyecek.
1994 Jenerasyonu
INIGO RUIZ DE GALARRETA
Basklı orta saha oyuncusu da 94 kuşağının en önemli yeteneklerinden biri. Orta sahanın ortasında oynayan De Galarreta’yı Barcelona, Liverpool ve Chelsea gibi dünya devleri yakından takip ediyor. Geçen sezonun başında ve Ocak ayındaki girişimlere Bask ekibi satmıyoruz karşılığını verse de transfer tekliflerinin sürmesi bekleniyor. Orta sahada iki yönlü oynayan yetenekli oyuncu İspanya U17 takımının da en önemli isimlerinden biri. Athletic Bilbao formasıyla bu sezon kadroda kendisine yer bulabilir.
GERARD DEULOFEU
Kuşkusuz bu jenerasyonun en önemli ismi. La Masia’nın yetiştirdiği önemli yetenek 11-12 yaşından bu tarafa izlenen bir yetenek. Uzun yıllardır Adanın büyük takımlarını peşinden koşturan Deulofeu, Barcelona alt yapısında gösterdiği performansla geleceğin en büyük yıldızları arasında gösteriliyor. 93 jenerasyonuyla birlikte geçen yaz UEFA U-17’de final oynayan ve yıldızlaşan Deulofeu, bu sene ise takımını Avrupa şampiyonasına ve dolayısıyla da FIFA U-17’ye taşıyamadı. Sağ ve sol açık olarak oynayabilen Deulofeu, gerçek bir yıldız adayı. İspanya’yı gelecekte bir kademe daha yukarıya atlatabilecek kapasitede. Müthiş futbolunu U19 Avrupa şampiyonasında da sergiledi ve izleyenleri adeta büyüledi. Barcelona’nın gelecek yıldan itibaren yıldızlaşmaya başlayacak en önemli ismidir.
DENIS SUAREZ
94 kuşağının 10 numarası ise Denis Suarez. Bu yaz Celta Vigo ile sözleşmesi biten 17 yaşındaki oyuncu Barcelona’nın teklifini reddedip M. City ile sözleşme imzaladı. Birçok genç İspanyol gibi O da Ada’nın yolunu tuttu. Kendisinden çok şey beklenen gençlerden biri de O. Önemli bir yetenek ve hem İspanyol futbolunda hem de dünya futbolunda adından söz ettirecek bir isim. M. City ile yaz kampında da yer alan ve maçlarda yer alan genç oyuncu dikkat çekmeyi başardı.
SAUL NIGUEZ
1994 Jenerasyonunun tecrübeli isimleri arasında yer alan Saul, Aaron Niguez’in kardeşi. Atletico Madrid alt yapısında yer alan orta saha oyuncusu, efsane isim Raul Gonzelez’in tersine Real Madrid’de yetişip daha sonra Atletico’ya geçmiş bir isim. Babası ve diğer ağabeyi’de futbolcu olan Saul, orta sahada lider özellikleri olan ve iki yönlü oynayan bir isim. Henüz 16 yaşında olmasına karşın Atletico B takımında forma giyiyor.
DIEGO CABALLO
2009 yılında 15 yaşında Real Madrid’e transfer oldu Diego Caballo. Real Madrid bu transferi gerçekleştirirken; Chelsea, Liverpool, Tottenham ve Barcelona gibi diğer dünya devlerini ekarte etmeyi başardı. Geleceğin önemli sol kanat oyuncularından biri olması beklenen Diego Caballo, Salamanca alt yapısından yetişmiş bir oyuncu.
1995 Jenerasyonu
1995 Jenerasyonunda oyuncular arasında Ivan Saez, Iker Undebarrena, Sandro Ramirez, Hector Bellerin, Sergi Samper, Samuel Castillejo, Alvaro Bustos gibi isimler dikkat çekiyor. Bu oyuncuları henüz izleme şansım olmadı fakat gelecek yıl U17 düzeyinde bu isimleri de görebileceğiz.
Kuşkusuz bu oyuncuların aralarından bazıları yıldız olacak, bazıları ise sönük kaybolacak. Ancak önemli çok sayıda yetenek olduğu kesin. Bu oyuncularla birlikte önümüzdeki 10-15 yıl İspanya futbolu gücünü sürdürecek. Thiago, Isco, Suso, Deulofeu, De Gea, Jese Rodriguez, Sarabia, Paco, Denis Suarez, Rafinha, Juanmi, Miquel, Pulido, Bartra, Montoya, Azpilicueta, Ander, Pacheco, Botia, Jose Angel, Carvajal gibi isimler mutlaka önemli yelere gelecekler.
İspanya futbolu gelecek 10-15 senede de bir numara olmayı sürdürecek gibi görünüyor.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder