20 Ekim 2011 Perşembe

İspanya Orta Sahasına Yeni Kan: Oriol Romeu



Bu yazın en dikkat çeken transferlerinden biri Chelsea’nın, Barcelona’dan 20 yaşındaki genç orta saha oyuncusu Oriol Romeu’yu transfer etmesiydi.

Futbola Espanyol alt yapısında başlayan Katalan futbolcu, 13 yaşında Barcelona alt yapısına katıldı. Barça alt yapısının en gözde isimlerinden biri olması uzun sürmedi. Bu gelişimiyle birlikte de İspanya Genç milli takımlarının da önemli oyuncularından biri haline geldi. İspanya U17 takımının formasını 5 kez, U19 takımının ise 11 kez formasını giydi. Orta sahada kesicilik meziyetleriyle çok sivrilen genç oyuncu henüz 18 yaşında iken de kendisinden 2 yaş büyük bir jenerasyonla birlikte FIFA U-20’de forma giyerek dikkat çekti. Oriol, bu yaz da yine FIFA U-20’de İspanya takımının formasını giyerek üst üste iki Dünya 20 Yaş Altı Gençler şampiyonasında mücadele etmiş oldu.

Oriol Romeu, Barcelona formasını ise ilk kez 18 yaşında iken Kuveyt takımı Kazma Sporting Club karşısında giydi. Aynı yıl yapılan FIFA Club World Cup’da Barcelona kadrosunda yer aldı. Barcelona formasını bir resmi maçta ise 2010 yılında Sevilla ile yapılan Süper Kupa maçında giyen Oriol Romeu, Barcelona ve İspanya’nın üzerinde titizlikle durduğu önemli yeteneklerden biri olarak dikkat çekti.

Bu yaz ise transfer döneminin bitimine kısa bir süre kala, Oriol Kolombiya’da düzenlenen FIFA U-20’de mücadele ederken Oriol’un Chelsea’ya transfer olacağı haberleri yayıldı. Turnuvanın ardından ise beklenen transfer gerçekleşti ve Oriol Romeu, 5 milyon sterlin karşılığında Chelsea’ye transfer oldu.

Bu transfer birçok insanı eminim şaşırtan bir transfer oldu. İngiliz kulüplerinin 16-17 yaşlarında Barcelona alt yapısında oyuncu alması klasikleşmeye başlayan bir durum olmasına karşın 20 yaşına gelmiş ve Barça’nın önemsediği bir ismin transferi ise alışıla gelmiş bir durum değildi kuşkusuz. Oriol’u tanımayanlar için Chelsea’nin bu transferi kamuoyunu şaşırtsa da bu transferin Barça’dan yapılıyor oluşu, kuşkusuz akıllardaki soru işaretlerini azaltan bir durumdu.

Oriol Romeu’yu uzun süredir takip eden biri olarak ise bu transfer beni Chelsea açısından değil de Barcelona açısından şaşırttı. Barcelona orta sahasında mutlaka yer alabilecek kapasitede bir ismin neden Chelsea’ya kaptırıldığını anlamak biraz güçtü. Ancak transferdeki, Barcelona’nın geri alma opsiyonunun varlığı iki sezon sonra Barcelona orta sahasında direk oynayacak, hem de Ada futbolunun da tadına bakarak, tecrübe kazanmış bir Oriol’un geri gelecek olma ihtimali transferi hayli mantıklı hale getirdi. Hem Oriol için hem de iki kulüp için iyi bir hamle olarak karşımızda duran bir transfer olarak değerlendirebiliriz.

Chelsea’nin yeni teknik direktörü Villas Boas’ın Oriol Romeu’yu çok beğendiğinden şüphe yok. O’nu zaten transfer ederek güvenini ortaya koymuştu. Kısa sürede de kendisine forma vermeye başladı. Son olarak da Genk karşısında genç oyuncuya 90 dakika forma şansı verdi ve Oriol da oynadığı mükemmel futbolla büyük beğeni topladı.


Oriol, orta sahadaki inanılmaz dinamizmi, müthiş top çalma becerisi, zaman zaman hücuma yaptığı katkı, tatlı-sert futbolu ile orta sahanın savunma tarafında her takımın kadrosunda bulundurmak isteyeceği tarzda çok yetenekli bir oyuncu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder