14 Ağustos 2016 Pazar

Yeni Sezonda Barça!


La Liga'da yeni sezon önümüzdeki hafta başlıyor. Takımların yaptıkları transferlere ve mevcut kadrolarını kısaca analiz etmeye çalışalım bu yazıda.

Yazıya son şampiyon Barça'dan başlayalım.

Katalanlar hareketli bir transfer dönemi geçirdi denebilir. Orta sahaya Valencia'dan Portekiz'li Andre Gomes, bir sezon önce satın alma opsiyonuyla beraber Villarreal'e verdikleri Denis Suarez'i, savunmanın ortasına Lyon'dan Samuel Umtiti'yi ve savunmanın soluna da geçen sezon Roma'da kiralık oynayan PSG'nin genç Fransız oyuncusu Lucas Digne'yi aldılar.


Barça'nın bu dört oyuncusu da oldukça genç. Denis Suarez ve Samuel Umtiti 22, Andre Gomes ve Digne ise 23 yaşındalar. Bu takımın hem önümüzdeki sezona hem de ilerleyen sezonlara yaptığı bir yatırım olarak kabul edilebilir. Çünkü hali hazırda bu 4 oyuncunun hiç birinin ideal 11 oyuncusu olmadıklarını söyleyebiliriz ancak 4 ismin de rotasyonda yer alacaklarından şüphe yok.

Barça'dan bu sezon başında ayrılanlar da var. En önemlisi şüphe yok ki; Dani Alves. Alves'in gidişiyle savunmanın sağ tarafında soru işaretleri oluştu haliyle. Her ne kadar Alves, geçtiğimiz sezon önceki dönemlerini aratsa da önemli bir kanat oyuncusuydu. Alves dışında; Adriano Beşiktaş'a, Sandro Malaga'ya, Bartra Dortmund'a, Song Rubin Kazan'a, Haliloviç Hamburg'a, Montoya ise Valencia'ya transfer oldu. Alves dışında takımı etkileyebilecek tek giden oyuncu Marc Bartra. Ancak Umtiti'nin gelişiyle de Bartra'nın gidişi çok bir anlam ifade etmiyor.

Barça'nın klasik oturmuş kadrosunda kafada soru işareti bırakan iki nokta olduğunu söyleyebilirim. Savumanın sağı bunlardan ilki. Aleix Vidal ile devşirme sağbek Sergi Roberto ile Luis Enrique'nin sezonu devam ettireceği anlaşılıyor. Vidal hücum yönü güçlü bir isim ve Sevilla'daki performansıyla milli takıma da yükselmeyi başarmış ve Barça'ya transfer olmuştu fakat geçen sezonun büyük bölümünü oynamadan geçirdiği için eski temposunu bulabilecek bir soru işareti. Ancak Vidal'in genç bir oyuncu olduğunu düşünürsek bu mümkün görünüyor. Öte yandan Sergi Roberto klasik bir bek olmasa da yüksek oyun zekası ve güçlü fundementaliyle bu bölgede başarılı olabilir. Ne var ki Barça gibi bir takımın çok daha üst düzey bir beke sahip olmasını bekleyebilirdik.

Diğer soru işareti ise forvetin yedeği. Messi-Suarez-Neymar üçlüsünün sakatlık ya da yoğun maç temposunda dinlenmesi gerektiğinde Barça'nın kenardan gelecek çok iyi bir golcüsü olduğunu söylemek zor. Munir hazırlık döneminde iyi görünse de neler yapabileceği konusunda soru işaretleri var. Şu günlerde Barça'nın Valencia'dan Paco Alcacer'i istediği söyleniyor bu transfer gerçekleşirse Barça burada elini çok önemli bir şekilde güçlendirmiş olacak.

Barça bu sezon çok ciddi bir orta saha gücüne sahip olacak. İniesta-Rakitiç-Busquets üçlüsüne alternatif olarak Denis Suarez-Rafinha-Andre Gomes-Arda-Sergi Roberto-Samper gibi isimler olacak. Bu bolluk bakalım Barça'ya neler katacak.

Tabi ki takımın en büyük gücü MSN. Geçen sezon özellikle Suarez harika bir yıl geçirmişti. Messi önceki yıllarından bir nebze geride kalsa da Neymar-Suarez bu eksikliğinin üstesinden gelmişlerdi. Savunmada Pique-Mascherano ikilisine Umtiti'nin de alternatifyle bir sorun yaşamayacakları kanısındayım.


Sonuç olarak Barça takıma dört önemli takviye yaptı ve daha da güçlendi. Özellikle Denis Suarez'in Barça'da daha da büyüyeceği düşüncesindeyim. Barça, yine hem La Liga'nın hem de Şampiyonlar liginin en önemli favorisi demek sanıyorum yanlış olmaz.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder